Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen | over mij

Al vanaf dat ik studeerde aan de Fotovakschool in Apeldoorn. Dat is dus meer dan 30 jaar geleden. Ik heb zeven jaar een foto-studio-winkel “Alfoto” uitgebaat in Beerse. Per jaar deden we tussen de 50 en 60 huwelijken. Nadat ik mijn freelance werk bij tv-stations en productiefirma’s heb afgebouwd, heb ik de draad van trouwfotografie en trouwvideo’s sinds vier jaren weer opgepikt.

Als fotograaf werk ik voornamelijk alleen. Als er ook een videoreportage besteld wordt, dan met 1 of 2 cameramannen er bij. Dat heeft ook als voordeel dat ik dan een assistent heb wanneer nodig. Handig om bijvoorbeel een reflectiescherm vast te houden. (Anders gebruik ik daar een vrijwilliger van de familie voor). En ook dat één van de cameramannen bijvoorbeeld bij de bruidegom foto’s kan maken van de voorbereidingen. Als ik dat zelf als fotograaf moet doen, kan dat ook natuurlijk. Maar dan moet dat wel vooraf besproken worden en ingepland in het tijdsschema.

Als er geen videoreportage geboekt wordt, is het nog altijd goedkoper om me enkele extra uren te boeken. Een tweede fotograaf zal altijd duurder uitkomen.

Als jullie het echt willen, kan ik natuurlijk voor een tweede fotograaf zorgen die in dezelfde stijl zoals ik werkt. Bij grote trouwfeesten met veel gasten, waarbij alle gasten samen met het koppel gefotografeerd moeten worden, is een tweede fotograaf wel aan te raden.

Inderdaad. Ik doe het altijd zelf. Als jullie dus een fotoreportage bij me boeken, krijg je altijd mijzelf als fotograaf. Alleen in een buitengewoon geval van overmacht zou dat anders kunnen zijn. Tot op vandaag is dat nog nooit voorgevallen.

Als jullie me als fotograaf boeken, dan werk ik met 2 freelance cameramannen. Jongens die ik al jaren ken van bij VTM. Professionele cameramannen dus. Als jullie alleen een videoreportage boeken, dan film ik zelf ook.

De montage van de trouwvideo doe ik altijd zelf. Ik geniet er van om dat perfect in elkaar te steken, om mooie intro’s te maken en beeldwissels te verzorgen.

Nee, natuurlijk niet. Jullie kunnen me boeken voor heel België en andere landen. Voor buitenlandse reportages maken we een passende prijs offerte. Omdat we dan ook reis en verblijfskosten moeten aanrekenen.

ot op vandaag ben ik nog geen enkele plaats tegen gekomen waar ik niet meer zou willen werken.

Ik werk met professionele Canon camera’s en lenzen van Canon en Sigma Art. Ik heb steeds minstens drie foto toestellen, 7 lenzen, 3 flashes, Led en daglicht-TL lichtapparatuur, reflectieschermen een softbox en statieven bij mij. Bij de videoreportages werken we met 5 Sony HD-camera’s, een gestabiliseerde DJI-Osmo camera, een dashcam camera, en een drone. Voor de opname van het geluid hebben we een Tascam 4 sporen recorder, dasspeld micro’s, tafel micro’s, en micro’s op statief en alle nodige kabels. 

Twee van de drie foto toestellen kunnen ook HD video opnemen. We hebben dus meer dan genoeg apparatuur en backup camera’s bij ons. Al onze camera’s worden ook voor een jaarlijks onderhoud en afstelling naar de technische dienst gebracht.

Verzorgd zal ik er altijd uitzien. Ik kom zeker niet in jeans en polo naar jullie huwelijk. In pak en das dan ook weer niet. Want het is niet te doen om dan knielend, of liggend op de vloer of het gras foto’s te maken. Het hindert ook te veel mijn bewegingsvrijheid. Ik zorg er voor dat ik een geklede zwarte of grijze broek met een wit hemd draag. Ook mijn cameramannen bij de video opnames zullen er verzorgd bij lopen.

Waarom zou ik dat niet doen? Iedereen heeft recht op een goede huwelijksfotograaf.

Tja vooreerst, omdat jullie mijn foto’s en stijl van fotograferen mooi vinden. Hetzelfde geldt voor de trouw video.

Ik probeer een goede mix te bereiken tussen romantische, geposeerde, mode geïnspireerde, spontane, snapshot en grappige foto’s voor de trouwreportage. Veel aandacht besteed ik ook aan foto’s van de details. Ook ouders, getuigen, bruidsmeisjes, bruidskindjes, familiefoto’s worden zeker niet vergeten. De foto’s zullen er niet uit zien als dertien in een dozijn. Ze zullen speciaal zijn.

Uiteraard zorg ik er voor dat het verhaal van de dag door de foto’s verteld wordt. En dat het voor jullie een fantastische ervaring is. Hebben jullie speciale wensen? Vertel ze me dan zeker. Dan hou ik daar rekening mee.

Ik weet dat alle koppels waar ik tot nu toe mee gewerkt heb, tevreden waren over de samenwerking.

Als jullie me voor een hele dag boeken, dan krijgen jullie ongeveer 2000 foto’s in de fotogalerij. In die galerij mogen jullie zelf de favoriete foto’s aangeven om in het inbegrepen album te verwerken. Met die favoriete foto’s en de andere foto’s werk ik dan een ontwerp uit waarin het verhaal van de huwelijksdag in het album verteld wordt.

Ja, natuurlijk. Het is zelfs wenselijk. Vooreerst kan ik jullie dan enkele demo albums laten zien. Zo krijg je nog een veel beter idee van de kwaliteit die ik lever.

En ik loop natuurlijk wel een hele dag mee met jullie op jullie huwelijksdag. Dus het kan, maar beter klikken.

Vooraf kunnen jullie ook al jullie wensen en verwachtingen uitspreken. Zo komen we zeker niet voor verrassingen te staan op de huwelijksdag.

Voor alle vragen mag je telefoneren naar 0499/740298 of mailen naar hello@huwelijksfotograaffrancisb.com

Mogen we contact opnemen met vorige klanten? Natuurlijk waarom niet.

Huwelijksfotograaf - Trouwfotograaf - Fotograaf

Veel Gestelde vragen | Wat kan er, en wat niet?

Het aantal uren dat ik kom staat op de pagina prijzen-fotoreportages en prijzen-videoreportages bij de verschillende pakketten aangegeven. 
Mijn voorkeur gaat echter uit naar een volledige huwelijksdag. Alleen dan kan ik het verhaal van jullie dag volledig illustreren in het fotoalbum. Bijvoorbeeld: Vanaf de voorbereiding (klaarmaken bruid-bruidegom) tot een uur na de openingsdans bij het avondfeest. In totaal zijn dit ongeveer, afhankelijk van jullie trouw dag, tussen 12 à 15 uren. Ik werk echter met verschillende pakketten, dus minder uren kan. In het hoogseizoen, vanaf begin mei tot eind september neem ik alleen boekingen aan vanaf minimaal 10 uren. Dat is pakket drie bij de fotoreportages en videoreportages.

Ik maak wel een uitzondering voor een huwelijk dat niet op een zaterdag plaats vind, dan kan een kortere reportages wel.

Nee, op de huwelijksdag loopt het aantal uren vanaf dat ik aankom tot ik naar huis ga.

Als jullie bijvoorbeeld op een andere dag trouwen voor de wet, kan ik wel een speciale prijs maken om dat ook te fotograferen. Dan betalen jullie dat per uur aanwezigheid, plus de verplaatsingsonkosten.

Voor trouwfeesten van een bepaalde religie, of in het buitenland die over meerdere dagen gespreid zijn, maak ik altijd een offerte.

Uiteraard doe ik dat! Een verlovingsshoot of “love-shoot” is een fotoreportage die we weken of maanden voor jullie huwelijksdag inplannen. De kleding mag casual zijn of gekleed, of retro. Wat jullie zelf verkiezen. Meerdere outfits mag natuurlijk ook. Het is een superleuke manier om al nader kennis te maken met jullie huwelijksfotograaf en me al aan het werk te zien. De beste tijd om zo’n “Love-foto-shoot” te doen is tegen valavond. Dat geeft het mooiste effect. 

De bewerkte foto’s kunnen jullie bekijken in een fotogalerij, en downloaden in lage resolutie. Afhankelijk van het gekozen pakket mogen jullie enkele foto’s uitkiezen die ik verder bewerk, en in hoge resolutie lever. 

Jullie kunnen de foto’s gebruiken voor huwelijksuitnodigingen, save-the-date kaartjes, social media, of een wij-gaan-trouwen-website.

Bekijk de mogelijkheden en prijzen hier.

Ik beschik niet over een eigen fotobox (photo-booth). Maar ik vind ze wel leuk en, wanneer gewenst kan ik jullie goeie adressen of contacten bezorgen die jullie graag verder zullen helpen. Een Photobooth geeft me de mogelijkheid om leuke snap-shots van jullie gasten te maken. Omdat ze zich wat verkleden, en gek doen.

Ik doe dat niet automatisch bij elk huwelijk. Als het vooraf is afgesproken, is er geen enkel probleem om het te doen. Waarom niet automatisch? Als ik het voordien weet, neem ik aangepaste verlichting mee. En kunnen we ook afspreken of dit tegen een bepaalde achtergrond gaat plaatsvinden. Als achtergrond bijvoorbeeld een bloemenmuur, of een aangepast decor. Ook de manier waarop ik het fotografeer, is van belang. Omdat dat de nabewerking van de foto’s beïnvloed. Ook spreken we best een manier af hoe ik de foto’s aanlever. Dat kan bijvoorbeeld in een galerij, waaruit jullie gasten dan zelf de foto’s kunnen downloaden. Dat kan dan een aparte galerij zijn, waar niet of niet alle foto’s van jullie huwelijksdag instaan. Verder is het ook van belang om af te spreken of de geleverde foto’s geschikt moeten zijn voor afdrukken (hoge-resolutie) of alleen voor gebruik om smartphone, tablet of computerscherm.

Uiteraard kan ik dat. Wel niet alleen, samen met fotografie. Behalve in het videopakket “Combireportage”. Maar dan krijgen jullie een korte trouwfilm, en zeker niet zoals we in de ander pakketten leveren. Bekijk de mogelijkheden van een trouwvideo hier. En de prijzen daarvoor hier.

Natuurlijk mag dat. Graag zelfs, uiteraard ben ik zelf creatief en ervaren genoeg om voldoende variatie in jullie foto’s te hebben. Suggesties zijn natuurlijk altijd welkom. Als jullie dus bij een andere fotograaf, of op social-media, iets gezien hebben, of iets willen wat nog niet is gedaan. Laat het maar weten. 


Dat mag natuurlijk. Maar wees eens eerlijk met jezelf. Wat zouden jullie het liefst zien bij het volgende voorbeeld. De bruid en bruidegom komen samen met de bruidskindjes doorheen het gangpad van de kerk naar buiten. Alle genodigden en familie steken hun arm uit met hun GSM en maken een foto! Wat zien jullie dan op de foto’s van de fotograaf? Een grote variatie aan merken Gsm’s. En als bruidspaar ben je op zo’n mooi moment niet zo goed als kan in beeld. Zouden jullie dat liever anders zien? Vraag dan vooraf aan familie en genodigden om tijdens de ceremonies niet te fotograferen, want daarvoor huurden jullie toch die professionele fotograaf in nietwaar? Vertel hen dat ze de keuze krijgen om door jullie geselecteerde foto’s in een fotogalerij te kunnen downloaden. Die foto’s zijn dan volledig in orde, daar zullen jullie op schitteren en zo krijgen jullie tenminste goede foto’s. 

Op recepties en avondfeest is het geen probleem. 

Ik behoud met wel het recht voor, om familieleden, vrienden of kennissen te vragen om uit de weg te gaan staan of om even te stoppen met fotograferen. Dat gebeurt alleen in uitzonderlijke gevallen, als mensen me belemmeren om mijn werk te doen.

Als jullie het volgende niet wilen

Niet-flatterende foto’s van jullie die op social-media verschijnen.

En het volgende wel willen:

Lachende gasten en genodigden op de foto’s

Overweeg dan het volgende:

Vraag aan alle vrienden en familieleden om hun smartphones in hun vest of tassen te laten, camera’s en tablets gewoon thuis! Geven jullie de voorkeur aan een huwelijksreportage met lachende gasten, of aan eentje met gezichten die verborgen zijn achter “smartphones en tablets” in al jullie trouwfoto’s.  Ik probeer altijd wel om ze er zo veel als mogelijk uit te kadreren, maar dat levert dan weer niet altijd de zo goed mogelijke foto op. Dus als ik de keuze had, kiezen jullie voor een UNPLUGGED huwelijksdag. Het is tenslotte jullie dag! 

Toch al foto’s op Facebook of Instagram?

Willen jullie op de huwelijksdag zelf al foto’s op social-media zetten? Of jullie familieleden? Dat kan natuurlijk. Ik kan er voor zorgen dat ik op het Facebook en Instagram account van Huwelijksfotograaf Francis B foto’s zet van jullie. Die kunnen jullie en jullie familieleden dan eenvoudig delen. Geen honderden foto’s natuurlijk, maar per gebeurtenis enkele aansprekende foto’s. De enige vereiste daarvoor is, vooraf afspreken, en ik moet toegang hebben tot wifi. Kosten zijn er niet aan verbonden dat is service.

Daar heb ik helaas niet altijd tijd voor. Omdat ik al veel jaren dit vak doe, ken ik de meeste plaatsen wel. Als ik ze niet zou kennen, probeer ik vooraf wel informatie in te winnen. En, omdat de meeste boekingen ruim vooraf gebeuren, hou ik dat altijd in de gaten. Als ik in de buurt kom van een onbekende plaats, ga ik zeker eens kijken.

Bij huwelijken in het buitenland, zijn we minstens een dag voordien aanwezig, en ga ik wel de te fotograferen plaatsen verkennen. 

Wedding Fashion in Venice

Veel Gestelde Vragen | Wat is je stijl van fotograferen?

Ik dwing jullie als koppel niet in een bepaalde stijl. De persoonlijkheid die jullie uitstralen, en hoe jullie zelf de huwelijksdag vorm hebben gegeven, is voor elk koppel anders. Dus pas ik me aan. 

Als de bruid een lange sleep heeft, en de bruidegom een pitteleer en de suite in traditionele ceremoniekledij gekleed is, vraagt dat een andere stijl van fotograferen dan een bohemien huwelijk met gasten in casual kledij.

Vooraf afspreken 

Trouwens, elke bruid en bruidegom heeft andere verwachtingen over hun trouwfoto’s. Daarom is een gesprek vooraf zo belangrijk. Tijdens dat kennismakingsgesprek, luister ik naar jullie persoonlijke wensen en hoor ik ook graag wat jullie zelf van de foto’s verwachten. Kijk gerust eens in mijn foto-portfolio, staan daar foto’s in die jullie mooi vinden, laat me dat dan weten. Hebben jullie op internet een foto gezien die je ook zou willen hebben? Toon hem me, of stuur de link door. En ik zorg er voor dat je zo’n foto krijgt.

Gezonde mix van foto’s

Altijd zal ik er voor zorgen dat ik een gezonde mix heb van geposeerde en niet geposeerde foto’s. Op zoek gaan naar onverwachte momenten, spontane momenten en belangrijke momenten is natuurlijk ook de taak van de fotograaf. Overzicht foto’s worden gecombineerd met detail foto’s. Zo krijgen jullie een volledig beeld van wat er zich op de huwelijksdag heeft afgespeeld. Van een volledige huwelijksdag krijgen jullie zo’n 2000 foto’s in een fotogalerij. Daaruit kunnen jullie de foto’s uitkiezen voor het fotoalbum.

De fotoshoot op locatie

Tijdens de fotoshoot van het bruidspaar zorg ik voor romantische foto’s, humor, originaliteit en spontaniteit. Als jullie lachend en ontspannen op de foto’s staan. Wanneer familie, vrienden, kennissen, achteraf naar jullie foto’s kijken, en opnieuw de sfeer en emotie voelen van de huwelijksdag. Dan is de fotoreportage geslaagd. 

Nee, helemaal niet. Ik ga jullie geen poses laten aannemen, die je niet graag doet. Maar ik geef je wel tips, en doe bepaalde poses voor, zodat jullie er beter zullen uitzien op de foto’s. Iedereen wil er toch op zijn best uitzien op een foto nietwaar? 

Poseren is helemaal niet moeilijk. Jullie moeten echt geen modellen ervaring te hebben om er goed uit te zien op de foto’s. Ten eerste: op jullie huwelijksdag stralen jullie al van je zelf. Ten tweede: met kleine tips zoals bijvoorbeeld je schouders wegdraaien van de camera, en je aangezicht naar het licht richten, krijgen we veel betere foto’s. Nog een tip: Ik zie heel veel foto’s van bruidjes die hun armen stijf langs hun lichaam houden. Dan denk ik toch: “Fotograaf, waar ben je mee bezig geweest.” Dames toch, kijk eens naar modebladen, dat doen jullie toch allemaal? Dus zet je handen in je zij, en zorg ervoor dat er tussen je lichaam en je armen ruimte komt. Je zal er veel beter uitzien op de foto. Kijk bijvoorbeeld, maar eens naar de foto’s van Vanessa en Frederik of Alexandra en Jean-Luc. Gewone Vlaamse koppels die nog nooit geposeerd hadden. Geef toe, ze zien er niet slecht uit op hun foto’s toch? Of als jullie er echt voor willen gaan en mode-geïnspireerde foto’s willen? Kijk dan naar Bruidsjurken in Venetië

Als fotograaf help ik jullie dus. Wat ook helpt, is het volgende: boek een “Love-Foto-Shoot”, bij zo’n fotosessie leren we elkaar kennen en geef ik jullie al enkele tips om te poseren. Als jullie dat willen kan ik jullie ook een PDF-document bezorgen met mooie poses en veel tips om te poseren. Dan kunnen jullie voor de spiegel oefenen. Komaan heren, doe je vrouw een plezier, en oefen mee. Ze zal er je dankbaar voor zijn!

Vertrouw op mijn ervaring, en het komt goed.

Niet zo vaak. Het grootste deel van jullie huwelijksdag hou ik me discreet op de achtergrond. Zodat jullie kunnen genieten van jullie trouwdag. Wanneer laat ik jullie dan poseren? Als de bruid is aangekleed neem ik een paar geposeerde foto’s. Idem als ik ook de voorbereidingen van de bruidegom fotografeer. Nadat de bruidegom het bruidsboeket heeft afgegeven aan zijn bruid neem ik ook een paar geposeerde foto’s. En dan tijdens de fotoshoot met het koppel. Moeten jullie dan op de in het park, of bij het kasteel, de hele tijd poseren. Nee natuurlijk niet. We nemen ook spontane en natuurlijke foto’s. Tussendoor zal ik jullie nog wel eens vragen, doe eens dit of dat. Of ga eens zo of zo staan. Maar ik zal daar zeker niet in overdrijven. Tenslotte is het belangrijk dat jullie kunnen genieten van jullie mooiste dag.

Sommige foto’s zijn mooier in zwart-wit of sepia. Dus ik doe dat zeker. De oorspronkelijke foto is altijd in kleur. Pas bij de nabewerking kies ik er voor om hem zwart-wit of sepia te maken. Ik zet dan zowel de zwart-wit en de kleuren foto in de fotogalerij. Ongeveer 10 tot 15% van alle foto’s lever ik ook in zwart-wit. Is er nu een bepaalde foto die jullie absoluut in zwart-wit zouden willen daarna, dan kan dat altijd. Gewoon het nummer van de foto even naar me mailen en ik bewerk hem ook in zwart-wit. Behalve natuurlijk als ik er echt een reden voor heb, omdat niet te doen. Maak je geen zorgen, ik leg wel uit waarom ik het niet zou doen.

Fotograaf Oostende - Veelgestelde vragen

Willen jullie meer weten? Kijk dan eens op de volgende pagina's.

Over mij

Kom meer te weten over Huwelijksfotograaf Francis B. Wie is hij? Wat vind hij leuk? Waar houd hij van?
OVER MIJ

Tips voor een speciale foto locatie

Zoeken jullie nog een speciale locatie voor de trouwfoto's? Lees hier de tips van Huwelijksfotograaf Francis B
SPECIAAL
Sieraden bij je bruidsjurk

Sieraden bij je bruidsjurk

Sieraden bij je bruidsjurk Een prachtige bruidsjurk is natuurlijk niet compleet zonder de juiste sieraden. Dus het kiezen van de juiste juwelen of accessoires is

Lees verder »
Bruidsreportage

Bruidsreportage

Bruidsreportage Trouwplannen? Dan hebben jullie vast een bruidsreportage nodig! Gefeliciteerd! Jullie gaan trouwen, als het goed is wordt dit één van de mooiste dagen uit

Lees verder »
Volg en like ons!